Dubbel gevoel bij #ibaparkstad: bouw of mens

Vandaag was de flitsende presentatie van de 1ste oproep projecten van IBA Parkstad. Alle ingediende projecten kwamen aan bod. Aan het einde volgde de lijsten van geselecteerde projecten (39) en projecten waarmee nog gepraat wordt (87). De rest viel af. Wanneer ik het goed begrijp zouden die zich nog bij anderen kunnen voegen. Ik denk niet dat dat op grote schaal gebeurt. De andere projecten zullen aan zelfbescherming doen.

Dus veel van de kleine 170 afvallers zullen het blijvend zonder IBA ondersteuning moeten doen. Daar is op zich niets mis mee. Zou zelf bevrijdend kunnen zijn. Maar toch komt hier een gevaar om de hoek. Deze projecten zullen het moeilijker krijgen om inhoudelijke en financiële ondersteuning te vinden. De vijver van inhoudelijke en financiële ondersteuning is immers niet groot in de regio en projecten met IBA goedkeuring zullen voorrang krijgen.

Eigen schuld, dikke bult. Die projecten waren niet goed genoeg. Dat zullen velen denken, maar daarbij past een kanttekening. Een snelle blik op de afvallers laat zien dat er zeker inspirende en goede projecten bij zijn. Verrassend veel op het terrein van “Activating mental space.” Projecten die vooral uitgaan van het menselije kapitaal in de regio. Waarom hebben die projecten geen extra aandacht, gesprekken gehad. Onlangs zei iemand van IBA Emscher Park nog “we hebben vooral gebouwd en te weinig aandacht besteed aan het leven, cultuur en de eigen kracht van inwoners. Dat zie ik nu als gemis. Probeer dat in Parkstad te voorkomen.”

Het lijkt er nu op dat IBA Parkstad vooral ook een fysieke ingreep zal zijn, veel met gebouwen en veel minder aandacht voor de mens. Veel geselecteerde projecten zouden er ook zonder IBA steun moeten kunnen komen. Extra steun is prima, maar het moeten geen luchtkastelen of ruïnes voor de toekomst worden.

Misschien dat het in de toekomst nog verandert, maar een iets meer op de menselijke leest geschoeide IBA zou in mijn ogen beter zijn.

De toekomst zal het uitwijzen. De regio krijgt in ieder geval wel weer lekker veel aandacht.

Hier de link naar de site van IBA Parkstad: http://www.iba-parkstad.nl

De foto is een stuk uit de recente Platform31 uitgave over krimpregio’s, met als ondertitel: Groot dromen, klein beginnen. En IBA Parkstad of niet, we hebben hier ook echt last van daling van het aantal inwoners.

Enkele jaren geleden werd er in de 1ste IBA fase actief aangestuurd op allianties tussen projecten.  Toen waren de eerste ideeën meteen openbaar. Nu was dat niet zo en lag die morele, verbindende taak bij de huidige organisatie. Bij mijn weten is dat niet gebeurd. Een mooie koppeling  was bijvoorbeeld kandidaat 147, met afvallers 094 en 052 geweest.

PS Ik had samen met anderen 2 “Activating mental space” projecten ingediend. Het waren afvallers. We kijken of en hoe we verder kunnen. Ik schreef dit niet vanwege dit afvallen. Al vanaf het begin van dit IBA proces maak ik me hard voor het succes en de kracht van burgers. Naast deze 2 zijn er meer mensgerichte projecten afgevallen, dat vind ik een belangrijk signaal.

Advertenties

2 gedachten over “Dubbel gevoel bij #ibaparkstad: bouw of mens

  1. Ook ik was aanwezig bij de presentatie en onderschrijf uw verhaal volledig. Samen met een zakelijke partner heb ik tijdig ons ondernemingsplan voor een volkstheater in de Heerlense Royal ingediend bij IBA. Dit is echter om voor ons onduidelijke redenen kennelijk niet geaccepteerd en ontbrak bij de inzendingen. Een berichtje daarover was echter teveel gevraagd. Jammer maar er is ook nog leven zonder IBA.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s