Aan Ronald Plasterk: grotere fusie dan Heerlen-Landgraaf inderdaad beter

De mogelijke fusie Heerlen-Landgraaf is in deze regio een gevoelig onderwerp. GS hebben het herindelingsadvies naar minister Plasterk gestuurd. Afgelopen week stuurde hij een brief naar GS met enkele vragen. Zo’n brief blijkt meestal niet openbaar te zijn, maar iedereen kan hem lezen nadat de gemeente Landgraaf hem openbaar heeft gemaakt. Via deze link is de brief ook te lezen.

Voor- en tegenstanders zien in deze brief steun voor hun eigen verhaal. Dat komt door de emotie van de strijd, maar eigenlijk koerst de minister aan op een eigen alternatief.

Zoals ik het lees erkent de minister dat er al 15 jaar zonder echt succes wordt geprobeerd om de bestuurskracht in de regio te verbeteren. Dat kan door samenwerking en fusie. De toonzetting van de brief is zo dat het ministerie een sterkere bestuurskracht voor de regio belangrijk vindt.

De belangrijkste vraag die de minister stelt is de vraag of de voorgestelde fusie Heerlen-Landgraaf duurzaam is. Hij schrijft: hoe groot is de kans dat deze nieuwe fusiegemeente weer snel bij een nieuwe fusie betrokken wordt. Dat lijkt hem niet zo slim. Een nieuwe gemeente moet zich eerst zelf goed zien te ontwikkelen, en niet in korte tijd nog 2 keer moeten fuseren.

Die 2 extra keren lijken eraan te komen. Velen vinden het nu al verstandig om bestuurlijk dwalend Brunssum meteen mee te nemen. En mogelijk moet weer later Kerkrade worden toegevoegd. De brief van Plasterk lijkt deze combi het beste te vinden. En denk niet meteen dat hij binnenkort toch weg is. Het ministerie werkt al 15 jaar aan de verbetering van de bestuurskracht. In die tijd zaten er verschillende ministers.

Dus, als voorstander van fusie in de regio zeg ik nu: een grotere fusie dan Heerlen-Landgraaf is inderdaad beter. En ministerie, laat de nieuwe minister het voortouw nemen voor een fusie van Heerlen-Landgraaf-Brunssum-Kerkrade per 1-1-2021.

De regio heeft nu wel lang genoeg zelf iets proberen te maken van de samenwerking en/of fusie. Dat lukt niet zo. En alleen op die manier kan een sterke regio ontstaan, die alle burgers langdurig en gezond kan dienen. En de concurrentie aan kan met andere stedelijke regio’s.

Om te kijken of een fusie van onderop mogelijk is, raad ik aan om Marcia Luyten eens te raadplegen. Zij beschrijft de groei van de regio. Ik maakte daaruit op dat de huidige stadjes hier gegroeid zijn vanuit de mijnzetels en nog altijd een deel van de cultuur uit die tijd meedragen. Trots op de eigen “mijn”, de eigen dorpen, verenigingen e.d. Die trots is mooi, maar het kan nieuwe ontwikkelingen blokkeren. Er zitten ook verschillende teleurstellingen. Naar het Rijk vanwege de mijnsluitingen, maar ook onderling. Vanuit die tijd stamt het wantrouwen richting Heerlen. ‘Daar wonen die van Holland, die denken hier de dienst uit te maken.’ Er moet nog minstens 1 generatie overheen voordat deze gevoeligheden zijn gesleten. En aangezien we die huidige jonge generatie iets willen bieden, voordat ze allemaal zijn vertrokken, moet iemand anders snel helpen om de keuze te maken. De wet Arhi geeft de minster die mogelijkheid. Dat kan zorgvuldig en met respect voor plaatselijke gevoeligheden gebeuren.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s